Interview exposanten

De logistiek is een van de sectoren die tijdens de lockdown het land mee overeind hield. De helden op het terrein bleven – levensnoodzakelijke – goederen laden en lossen, omkaderd door zich snel aanpassende telewerkers. Het gloednieuwe B2B event Logistics & Automation toont het toenemend belang aan van technologie en automatisering. Lees hier alvast 4 boeiende bedrijfsverhalen.

“Onze flexibiliteit hebben we ook in de coronacrisis kunnen tonen”

“In de bouwsector moet je flexibiliteit aan de dag kunnen leggen. Snel schakelen is soms de boodschap en daar zijn al onze medewerkers van doordrongen. Ook tijdens de coronacrisis hebben ze dat getoond. Na de lockdown duurde het niet lang vooraleer we verder konden werken.” Dat vertelt Barbara Rommelaere, communicatiecoördinator bij Mahieu Construct, actief in bouwprojecten voor de industrie en de agrarische sector.

In de strijd tegen het coronavirus voerde Mahieu Construct aanpassingen door op de werven, in het vervoer ernaartoe en op kantoor.

Barbara Rommelaere: “Net als in vele andere bedrijven hebben we onze kantoormensen zoveel mogelijk thuis laten werken. Ondertussen zijn die allemaal terug in het bedrijf aan de slag. Hun temperatuur wordt opgemeten, er is voldoende social distancing en overal staat ontsmettingsgel. Onze montageploegen op de werven en de medewerkers in ons atelier werden ingelicht hoe ze voortaan te werk moesten gaan.”

Een grote uitdaging voor Mahieu Construct was de organisatie van het vervoer van en naar de werf.

Barbara Rommelaere: “We plaatsten plexiglas in de camionettes, we namen er meer in gebruik en er zijn mensen die nu alleen naar de werven rijden. Ook mondmaskers zijn een vast onderdeel van de uitrusting van onze mensen geworden.”

Telewerken en online vergaderen
Telewerken was bij Mahieu Construct reeds ingeburgerd. Zo kunnen de coördinatoren op de werven steeds op de server. Voortaan zal ook het platform voor digitale meetings geactiveerd blijven.

IT-gedreven
Mahieu Construct is een van de standhouders op Logistics & Automation. Ook in de industriebouw is automatisatie belangrijk.

Barbara Rommelaere: “Vorig jaar nog hebben we geïnvesteerd in een gloednieuwe Voortman machine, een volledig geautomatiseerde en IT-gerichte boor- en zaagstraat. De tekenplannen worden in de machine opgeladen, waarna de metaalprofielen automatisch netjes op maat verzaagd en klaar gemaakt worden.”

Productie beton en metaal in eigen atelier
De productie van metaal en beton gebeurt bij Mahieu Construct in het eigen atelier, zodat ter plaatse alleen nog moet gemonteerd worden. ‘Wat we zelf doen, doen we beter’ is de slogan. “Zo bewaren we ook het best de controle over kwaliteit, timing en stiptheid”, besluit Barbara Rommelaere.

Visual Safety investeert ‘net op tijd’ in eigen printers en plotters

Een onderneming die het extra druk gehad heeft in coronatijden is Visual Safety. Actief in belijning en signalisatie van operationele omgevingen, heeft Visual Safety de afgelopen weken massaal veel vloer- en andere stickers gemaakt, en belijningen aangebracht in omgevingen die op dat moment gesloten waren. Het bedrijf investeerde begin van dit jaar in eigen UV-printers en plotters om de stickers ook zelf af te drukken. Tijdens de coronacrisis kwamen deze het bedrijf goed van pas. Maar corona stelt Visual Safety ook voor enkele uitdagingen.

Visual Safety werd twee jaar geleden opgericht, binnen de holding Quiran, een consultancy vennootschap die bedrijven ondersteunt in hun logistieke activiteiten, met name: evalueren van productieprocessen, operationele verbeteringen, interne kwaliteitscontroles, analyseren van verkeersflows, ontwerpen en implementeren van automatisaties op maat op vlak van veiligheid, opzetten van een beter veiligheidsbeleid,… Visual Safety zorgt op zijn beurt voor een veilige visuele afwikkeling van het verkeer op uw bedrijfsterrein en in uw magazijnen en logistieke hallen.

Raphael Van Ruijssevelt: “We staan in voor belijning, verkeersborden, communicatieborden, snelheidsremmers, aanrijdbeveiliging,… Verder maken we ook uw verkeersplannen op en voeren we risicoanalyses uit. Voor de grootste logistieke bedrijven van de Benelux zijn we dan ook preferred supplier.”

Visuele veiligheid

Visual Safety heeft de voorbije weken niet alleen veel stickers geproduceerd, een aantal bedrijven dat de deuren sloot, maakte ook van de gelegenheid gebruik om de magazijnen te voorzien van nieuwe belijning en signalisatie.

Raphael Van Ruijssevelt: “Waar we nu wel mee te kampen hebben, is het feit dat onze salesmensen zo goed als nergens fysiek aanwezig kunnen zijn. Er wordt nu online met klanten overlegd en vergaderd en voor het opmaken van verkeersplannen is dat op afstand wat moeilijker. Ook stelt een aantal klanten de signalisatiewerken uit omdat er door corona budgetten weggevallen zijn.”

Met vertrouwen naar de toekomst

Toch kijkt Raphael Van Ruijssevelt met vertrouwen naar de toekomst: “Visuele veiligheid van uw werknemers, uw leveranciers, uw klanten in en rond uw bedrijf blijft uitermate belangrijk, net als het kunnen voorleggen van een intern en extern verkeersplan. De overheid kijkt alsmaar strenger toe op de veiligheid op bedrijven. Visual Safety stelt zijn expertise graag tot uw dienst.”

“De coronacrisis is voor ons een goede stresstest geweest”

“De coronacrisis is voor ons een goede stresstest geweest, waarin we met vlag en wimpel zijn geslaagd. Onze eigen werknemers hebben allen 100% van thuis uit gewerkt en de enorme stijgingen in verbruik bij sommige van onze klanten hebben onze systemen probleemloos opgevangen. We hebben ook zonder hinder een aantal nieuwe projecten vanop afstand opgestart.” Koenraad Verduyn, general manager voor de Benelux bij Generix Group, kan het belang van digitalisering en automatisering in de logistiek alleen maar onderschrijven.

Generix Group is een softwarebedrijf in de logistiek op SaaS-basis. Het bedrijf digitaliseert uw waardeketen in een collaboratief platform en verbindt uw bedrijf met andere bedrijven voor het uitvoeren van uw fysieke stromen, voor het digitaliseren van uw informatiestromen en voor het in real time beheren van uw bedrijfsprocessen. De groep is actief in meer dan 60 landen. Meer dan 6000 bedrijven maken gebruik van de oplossingen.

Koenraad Verduyn: “Of corona hard heeft toegeslagen bij ons? Het is een beetje dubbel. Wij factureren per verbruik, per aantal berichten, orders,… dat over en weer gestuurd wordt en bij een aantal klanten constateerden we een enorme stijging van het aantal orderlijnen, terwijl een aantal andere klanten de deuren tijdelijk moest sluiten. Die zijn ondertussen ook gelukkig terug opgestart.”

Bedrijfsomgeving 100% gevirtualiseerd

De overschakeling naar thuiswerk voor de Generix-werknemers is naadloos verlopen.

Koenraad Verduyn: “Nu, dat zijn we ook aan onszelf verplicht. Sowieso werkten we al met Skype-telefonie zodat we van gelijk waar telefoons naar het bedrijf kunnen opnemen. Onze hele bedrijfsomgeving is gevirtualiseerd en onze medewerkers vergaderden al voor de coronacrisis veel met klanten online. Ze gingen alleen ter plaatse wanneer dat echt nodig was.

Meer dan EDI en WMS

Het is historisch gegroeid dat Generix Group in ons land vooral gekend is voor zijn EDI- en WMS-oplossingen, terwijl de groep ook tal van andere logistieke softwareoplossingen ontwikkelt (TMS, MES, EAM, YMS, OMS,…).

Koenraad Verduyn: “Dat willen we dan ook volop tonen op Logistics & Automation. We zijn al meer dan 15 jaar werkzaam in België. Ik wil de lezers van deze nieuwsbrief en de bezoekers van L&A oproepen om eens verder te kijken, ook buiten de landsgrenzen. Generix Group werkt ook voor echt grote, internationale retailers.”

Gratis contactloos en coronaproof onthaal op uw site dankzij Peripass

De huidige Covid-19-maatregelen hebben een aanzienlijke impact op de logistieke sector. Peripass, actief in Yard Management Software (YMS), biedt daarom zijn platform tijdelijk gratis aan. U kan er als logistiek, distributie- of productiebedrijf kosteloos en zonder enige  aankoopverplichting gebruik van maken om het onthaal op uw site contactloos te doen verlopen. Met een ontvangst van vrachtwagenchauffeurs en van andere bezoekers zonder fysiek contact beschermt u uw medewerkers en waarborgt u de continuïteit van uw bedrijf.

Met de YMS-oplossing van Peripass automatiseert en digitaliseert u de toegang en de communicatie van uw logistiek onthaal en van de bezoekersstromen op uw bedrijventerrein. Het registratieproces digitaliseren zorgt voor een besparing op het manuele werk, men krijgt een veel beter overzicht van wie op de site aanwezig is. Het logistiek proces volledig contactloos maken helpt bedrijven om hun site efficiënter en veiliger te maken.

Marketing manager Caroline Vanderbauwede: “Met de Self-Service-toegangssoftware vermijdt u fysiek contact tussen uw onthaalmedewerkers en uw bezoekers. U kan via het platform vanop afstand via tekstberichten zoals SMS, communiceren met de chauffeurs, denk aan instructies in verband met in- of uitchecken, wachttijden, juiste laad- of loszones. Er kunnen tot wel 24 verschillende talen opgeladen worden. Door in de taal van de chauffeur te communiceren, voorkomt u ook misverstanden en onveilige situaties.”

Kortere wachttijden, goed overzicht

De YMS-oplossing van Peripass biedt niet alleen veiligheid tegen het coronavirus, u kan ook de wachttijden voor vrachtwagenchauffeurs verminderen en de doorlooptijden verkorten. Elke stap in het logistiek proces kan contactloos gemaakt worden: van het identificeren bij aankomst op de site, automatisch dispatchen naar de juiste laadkades tot het uitchecken bij buitenrijden. Bovendien helpt dit de logistiek papierloos te maken: documenten kunnen eenvoudig via het platform uitgewisseld worden.

Caroline Vanderbauwede: “Mag er maar een beperkt aantal vrachtwagens tegelijk op uw site aanwezig zijn, dan houdt het platform geautomatiseerd bij hoeveel vrachtwagens af en aan rijden. Rijdt er een vrachtwagen buiten, dan krijgt de chauffeur van de eerstvolgende wachtende vrachtwagen een SMS met de boodschap dat hij binnen mag rijden.”

Peripass werd opgericht in 2016 en biedt een logistiek softwareplatform aan waarmee retail- en productiebedrijven en logistieke dienstverleners de toegang tot en het beheer van hun bedrijfssites kunnen automatiseren. Peripass is actief in België, Nederland en Frankrijk met 28 medewerkers en werkt voor bedrijven als Alpro, Makro, Tereos, LIDL en Intermarché.

Geïnteresseerd in de (gratis) onthaaloplossing van Peripass?
Surf naar www.peripass.com/nl/covid19-aanbod-selfserviceaccess